Menu Sluiten

Deursticker aanbrengen

We zijn weer even in Spanje geweest in September ’23, en nog een leuk klusje kunnen doen. Wat was namelijk de vraag? Een deursticker aanbrengen op de buitendeur.

Waarom een deursticker?Deursticker-rechterhelft

Het feit is of was, dat de buitendeur was ten opzichte van de muren, best wel een wit geheel was, dus hoe los je dat op? Een mooie sticker op de deur die straks mooi past bij de andere items. Je kunt bijvoorbeeld een sticker op de deur aanbrengen als de deur beschadigd is, of, als je eens wat anders wilt. Een sticker is er altijd weer af te halen, en zodoende ook inzetbaar als tijdelijk thema, bijvoorbeeld een Kerst deursticker.

Het aanbrengen van de sticker.

Ik had verwacht dat er een hele sticker was gekocht, echter was de sticker in 2 delen. Dus gewapend met een plantenspuit, spatel, wat droge (microvezel) doeken en wat geduld.
Ik heb gekozen om de deursticker nat te plakken. Droog plakken kan ook, maar dan zit je sticker direct vast, terwijl als je nat plakt, de sticker mooi op zijn plek kan dirigeren. Nu heb je in nat plakken ook weer 2 versies, alleen met water uit een plantenspuit, of water met een drupje afwasmiddel. Ik kies er voor om het zonder afwasmiddel te doen.

Allereerst de deur geheel vetvrij maken is wel belangrijk, je kunt hier vele middelen voor nemen, ik heb Deursticker-compleetgekozen voor wasbenzine, omdat dit zeer snel vervliegt. Aceton is ook mogelijk, maar veel schadelijker voor de gezondheid. Alcohol, niet in de vorm van Barcardi of iets, maar meer het spul van tussen de 75 en 90% is ook prima.

Als je dat allemaal niet in huis hebt, kun je het ook eventueel met glassex nemen. Uiteraard is dat ook afhankelijk van de deur ondergrond. De deur die ik moest doen, was de toplaag van een soort Formica. Heb je echter een gelakte deur, dan moet je even bekijken of deze goed vlak is. Ook belangrijk, heb je je deur pas gelakt, wacht dan zo’n 4 tot 6 weken voordat je er een sticker opplakt, voor het beste resultaat.

We gaan de deursticker aanbrengen.

Heb je nooit een sticker geplakt, dan is het spannend om te doen, en ja, het gaat ook wel eens fout, ook bij Deursticker-sluitwerkmij is het wel eens fout gegaan. Ik heb eerst de helft van de deur met de plantenspuit nat gemaakt. Daarna haal je de beschermlaag van de achterkant, en plaats de sticker op de deur. Doordat de deur nat is, kun je de sticker nog overal heen bewegen. Denk je dat deze goed zit, neem je de spatel, en zorg je dat de luchtbellen vanuit het midden naar buiten worden verdreven. Ik heb de sticker in 3 delen van boven naar beneden geplaatst, zo hou je het overzicht.

Als (in mijn geval) de eerste helft zit, komt het moeilijkste deel, deel 2 tegen deel 1 plaatsen. Je moet dus de tweede sticker laten aansluiten. Dat lukt alleen als je het nat plakt, je kunt nog lekker heen en weer bewegen. Maar voordat je deel 2 plaatst, moet je natuurlijk nog wel wat items van de deur demonteren, zoals de deurkruk met bijbehorende slotplaat en cilinder, nachtslot als deze aanwezig is, en het spiongaatje.

Let wel op dat u zich niet buitensluit, er zit nu even geen kruk op de deur.

Deel 2 plakken kost wat meer tijd, maar als je de slag te pakken hebt, is een gehele deur in een uurtje wel Deursticker-sluitwerk-nachtslotgedaan. Eenmaal alles geplakt, zorg je met de spatel nogmaals dat de deursticker overal vast zit, en er geen lucht meer onder zit. Kom je er na een paar dagen achter, dat er toch lucht onder de sticker zit, dan kun je overwegen om er een speld in te prikken. Ideaal is het niet, maar is wel een beter gezicht dan een luchtbel.

En zo heb je dus van een saaie binnen of buitendeur, een mooie deur gemaakt. Ben Deursticker-spiongaatjeje de sticker zat, haal je hem eraf, en plak je er een andere op.

Leuk detail in deze sticker, is het spiongaatje, zie linker plaatje. De sticker heb ik zo geplakt, dat het spiongaatje precies in het hart van de bloem zit. Zo valt het veel minder op. De rest van het hang en sluitwerk kun je niet verdoezelen.

Nu zal je wellicht afvragen, waar koop je nu zo’n deursticker? Je kunt ze in Nederland overal wel online kopen, maar kosten best wel wat, en als probeerseltje, kan dat zonde zijn. Deze sticker is gekocht in China, kostte slechts €3,48 en was het proberen waard. Het is tenslotte gelukt, en hebben we dus, inclusief spatel, nog geen 5 euro kwijt voor een andere deur.

2 reacties

 1. Arie en Irene Blokzijl

  Beste Harry,
  Na het lezen van uw website, en in hoofdzaak de pagina over het aanbrengen van een deurstikker, ben ik geïnteresseerd om dit ook te gaan doen.
  Kunt u mij vertellen waar u deze deursticker heeft gekocht?
  Mocht het ondanks uw tips niet lukken, kunt u dit dan eventueel doen voor ons? Wij zijn de jongste niet meer, maar wil het wel graag eerst zelf proberen. Wij wonen in Pilar de Horadada.
  Ik zie graag uw reactie tegemoet,
  Arie

  • handige-harry

   Beste Arie,
   Als het niet lukt, daar is Harry voor, oftewel, zoals u heeft gelezen, doe ik juist de kleinere klusjes, in plaats van grote verbouwingen, die tijd ligt achter mij.
   Wat betreft de deursticker, deze zijn in diverse (Nederlandse) webshops verkrijgbaar, maar ook via Amazon of bijvoorbeeld AlieExpress. De ene kwaliteit is beter de andere, maar ontlopen elkaar niet zoveel, en kosten nu ook weer niet een vermogen, mocht het toch mis gaan. Het gaat inderdaad wel eens mis, in hoofdzaak als de sticker “droog” wordt geplakt, dan moet deze direct goed zitten, terwijl als je de sticker “nat” plakt, veel meer speling hebt om te corrigeren.
   Mocht het dus niet lukken, dan is Pilar de Horadada ook weer niet zover, dan kan ik u daar wel mee helpen, geen probleem.
   Hopende u hierbij genoeg informatie te hebben gegeven,

   Met zonnige groet,
   Harry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Handige Harry