Menu Sluiten

Verhuurlicentie nodig bij verhuren huis Spanje

Huurlicentie bij verhuren huis in Spanje

Verhuurlicentie bij verhuren huis in Spanje

Ik krijg geregeld wat mailtjes met de vraag, heb ik nu wel of geen verhuurlicentie ook wel verhuurvergunning genoemd, nodig als ik mijn Spaanse appartement, villa of (vakantie)woning wil verhuren.

De antwoord op deze vraag is (bijna altijd) “Ja”

Wanneer een verhuurvergunning / verhuurlicentie?

Als u namelijk een woning wilt verhuren, voor minder dan 3 maanden per keer, in de regio Valencia, Costa Blanca, moet u een verhuurlicentie aanvragen bij de lokale overheid. De verhuurlicentie is verplicht voor iedereen die eigenaar is van een eigendom van bijvoorbeeld een Spaans vakantiehuis, villa, appartement, en deze wil verhuren. Bij de aanvraag, deze kan ook online worden gedaan, van uw vergunning dient er naar waarheid allerhande gegevens te worden opgegeven en overlegd betreffende u als aanvrager. Dit betreft niet alleen dat u de eigenaar bent van de Spaanse woning, maar ook bijvoorbeeld hoeveel kamers / slaapplaatsen er in de woning aanwezig zijn. Als u alles naar waarheid heeft ingevuld, ontvangt een certificaat waar uw registratienummer op staat. Aan de hand van dit nummer kan de Spaanse overheid er van uitgaan dat u alles naar waarheid heeft ingevuld en aangeleverd, en dan krijgt u een verhuurvergunning.

Villa verhuren spanje met huurlicentie

Enkele voorwaarden voor een verhuurlicentie

Om aan de voorwaarden voor een verhuurvergunning te voldoen, is dat iets meer dan ik hierboven vermelde, namelijk het gaat niet alleen hoeveel kamers en slaapkamers de Spaanse woning heeft, maar het gaat wel verder dan dat. Iedere kamer moet een raam hebben, wat aan de minimale afmetingen moet voldoen. Ook moet de woning zo ingericht zijn, dat deze zo te betrekken is, dus de huurder moet er zo in kunnen. Verder de woning voorzien zijn van de nodige huishoudelijke apparatuur, en dient er een “eerste hulp bij ongelukken” kit aanwezig zijn. Verder dient de woning aantoonbaar schoongemaakt worden door een professioneel bedrijf, zoals in de wet staat, om de huurders een hygiënisch huis te laten betreden. Uw verhuurde woning moet ook goed onderhouden zijn, en er mogen bijvoorbeeld geen losse tegeltjes aanwezig zijn, of iets waar de huurder zich aan kan verwonden.

Goedkeuring? en dan…

Nadat u goedkeuring hebt gekregen van uw verhuurvergunning, moet u het verkregen bordje aan de verhuurlicentie verhuurvergunning bordbuitenkant van uw woning, voor iedereen zichtbaar, ophangen. Daar staat namelijk uw nummer op van de verhuurvergunning. Maar ook moet u dit ALTIJD vermelden als u ergens adverteert, zowel online als offline. Doet u dat niet, dan bent u ook strafbaar, en de kosten die de boete kunnen veroorzaken, zijn niet mild. Ik zie bijvoorbeeld dat Vlamingen (bijna) altijd dit nummer in advertenties vermelden, en Nederlanders (bijna) nooit. Dat zegt genoeg over de verhuurder waarschijnlijk, die wilt des rompslomp waarschijnlijk allemaal niet.

Kosten licentie

De kosten voor een verhuurlicentie verschillen per gemeente. Gemeenten stellen regels op om ervoor te zorgen dat verhuurders hun verplichtingen nakomen. Sommige gemeenten vragen een hoger bedrag dan andere gemeenten. Controleer daarom altijd de kosten bij uw gemeente voordat u een verhuurlicentie aanvraagt.

Verzekeringen

Gemeenten kunnen ook de verhuurders verplichten om verzekeringen af te sluiten om hun eigendom te beschermen tegen schade. Voorbeelden van verzekeringen die verhuurders moeten afsluiten zijn borgstellingen, aansprakelijkheidsverzekeringen en verzekeringen met betrekking tot de woning.

Bepaalde gemeenten vereisen ook dat verhuurders hun woningen aan bepaalde bouw- en veiligheidseisen voldoen voordat ze de woning voor verhuur kunnen aanbieden. De kosten voor deze verplichte aanpassingen kunnen sterk variëren, afhankelijk van de vereisten van de gemeente.

Conclusie

Uit deze informatie blijkt dat de kosten voor het aanvragen van een verhuurlicentie in de regio Valencia variabel kunnen zijn. Gemeenten stellen regels op voor verhuurders om hun verplichtingen na te komen en verplichten soms verzekeringen om hun eigendom te beschermen. Daarnaast kunnen verhuurders ook aanpassingen moeten doen aan hun woning voordat deze voor verhuur kunnen worden aangeboden. Al deze factoren beïnvloeden de totale kosten van het aanvragen van een verhuurlicentie in de regio Valencia.
U kunt uw verhuurvergunning aanvragen bij Generalitat Valenciana.
En tenslotte, en dat vergeten een heleboel verhuurders, moet u zich nog aanmelden bij het lokale politiekantoor in Spanje zodat je telkens uw gasten online kunt registreren. DIT IS VERPLICHT.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen, kunt u altijd even contact opnemen, of uw vraag hieronder vermelden.

2 reacties

 1. Mw. Brentjes

  Ik verhuur sinds 2 jaar ons appartement in Torrevieja, maar heb geen vergunning. Kunt u mij vertellen of ik op terugwerkende kracht een boete kan krijgen? Ik vind de vergunning te duur, en vind het eigenlijk onzin, maar heb ook geen zin om een boete te krijgen.

  • handige-harry

   Beste Mw. Brentjes,
   Ik vermoed dat u inderdaad wel met terugwerkende kracht een boet kunt krijgen omdat u geen huur licentie (huurvergunning) heeft. In Valencia regio is het verplicht om een huurlicentie te hebben, als u minder dan 3 maanden per keer verhuurt. De boetes zijn hoog. Ik zou het risico niet nemen, en wel een licentie aanvragen. Dat duurt even, en kost wat, maar de kosten kunt u, eventueel uitgesmeerd, verrekenen met de huurprijs. Het valt mij wel op dat Vlamingen strikter zijn in het voeren van een huurvergunning, dan Nederlanders. Nederlanders nemen meer de gok. Maar als u betrapt wordt op het niet voeren van een huurlicentie, kan dat ook uitmonden in het geheel niet meer mogen verhuren. Verhuur je dan uiteindelijk toch, dan zijn de straffen niet mild, dan kan zelfs gevangenisstraf om de hoek kijken, daar is Spanje niet mild in.
   Mijn raad, ga voor een huurvergunning.
   Gr
   Harry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Handige Harry