Menu Sluiten

Vakantiehuis aan de Costa Blanca

Vakantiehuis-villa-costablanca-spanje

Een vakantiehuis aan de Costa Blanca, Alicante, Spanje, hoe beginnen, en waar moet je op letten?

Steeds meer mensen denken nu om iets te gaan doen met hun spaarcentjes, zeker na een lange coronatijd, hebben veel mensen de behoefte aan iets “eigens”. Op de bank is geld niets meer waard, sterker nog, je moet zelfs betalen als je wat te besteden hebt, in Crypto steken, kan goed uitpakken, maar je kunt ook (een deel) van je geld zomaar kwijt raken. Wij dachten er ook aan om een vakantiewoning aan de Costa Blanca te kopen, maar de vraag is dan, hoe begin je, en nog veel belangrijker, waar eindigt het allemaal.

Nu hadden wij het voordeel dat we iemand kenden die heel toevallig, ook een woning had gekocht, zo’n 1.5 jaar eerder, dus we konden hier een vragenvuur op los laten, en de interesse was nu helemaal gewekt. We spreken nu over Augustus 2021. Na zo enthousiast te zijn,  is er al gelijk contact met een Nederlandse makelaar gemaakt, die via telefoon, mail en videoverbinding met ons contact hield, tot we in November 2021 met de auto naar Spanje zijn gereden. We hebben een lijst gemaakt, waar we eventueel willen wonen. We kwamen uit op zo’n 30 woningen, maar na nogmaals filteren, zijn we uiteindelijk op 9 woningen uitgekomen. Criteria die we eerst niet bedachten, kwamen we gauw achter. Ik bedoel, als je wat ouder wordt, en zeg nu zelf, de meeste mensen die een vakantiehuis aan de Costa Blanca willen kopen, zijn toch wel zo’n 50 jaar, of ouder. Na wat nadenken, kwamen we er achter, dat bijvoorbeeld een bovenwoning, met een buitentrap naar je voordeur, dan ineens geen optie meer wordt, want stel je voor, dat je, door wat voor reden dan ook, over een paar jaar die trap niet meer op kan, wat ga je dan doen? Weer verhuizen? Ook een benedenwoning was geen optie, want het kan zomaar zijn dat je lekker op je terras zit, en je een bal tegen je glas gekegeld krijgt. Ook het feit dat een benedenwoning meer inbraakgevoelig is, dan een woning een verdieping hoger. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een vrijstaande woning als vakantiehuis, maar wij hebben gekozen voor een urbanisatie, met een gezamenlijk zwembad. Dit wordt allemaal onderhouden door een VVE, Vereniging van Eigenaren. Na de bezichtigingen hebben we gekozen voor een appartement op een hogere verdieping, met uitzicht op het zwembad. Ook moet je bijvoorbeeld letten, waar de zon opkomt, en weer ondergaat. Wij hoefden geen zon hebben s’morgens als we opstaan, we zitten liever met een glaasje rode wijn, s’avonds op ons balkon,in het neergaande zonnetje.

De keuze was gemaakt, en we hebben een bedenktijd genomen / gekregen, van 24 uur. Er komt zoveel op je af, dat alles even de revue moet passeren. De volgende dag hebben we beslist dat dit de woning werd, die we graag wilden kopen. Het gaat trouwens soms wel heel hard met de verkoop, want in die 24 uur, waren er nog 4 geïnteresseerden die de woning wel leuk vonden. Nu begint het circus dus. Om het huis van de markt te halen, moet je direct even je portemonnee even trekken. Het ligt er aan, bij wie je het koopt, maar dat bedrag kan tussen de €6.000 en €10.000 oplopen. Hou daar dus rekening mee, en als het zover is, verhoog dan ook even je pin limiet, soms zit daar een vertraging in van 4 uur. Nu je betaald hebt, kan het tijdelijk koopcontract getekend worden, en komt er nog meer op je af. Wij hadden een woning, die al bijna af was, dus we konden geen tegels meer kiezen, maar dat hoefde ook niet, want wij vonden het al prima eruit zien. Soms, koop je een huis, met interieurpakket, wat inhoudt dat je dus een sleutel klaar huis koopt, Key-Ready dus. Dat pakket kun je eventueel nog aanpassen, zo hebben wij de keukenspullen laten vervallen, en alles wat maar aan de want opgehangen moest worden, ook laten vervallen. Want ik wilde graag zelf bepalen waar we een schilderij wilden plaatsen.

Komt het bij u ook zover, dat u een vakantiehuis gekocht hebt, ga dan niet zelf aanmodderen, of een Nederlandse Advocaat te nemen, nee, neem een Spaanse Advocaat, die spreken normaal gesproken goed Engels, en wij hebben er veel baat bij gehad. Het feit dat een Nederlandse Advocaat niet precies weet hoe de Spaanse wet in elkaar steekt, kun je soms toch nog in de problemen komen, en daar zijn ook voorbeeld van te vinden. Het kost tussen de €1.500 en €3.500 zo’n beetje, even afhankelijk wat er allemaal gedaan moet worden. Ook kun je de, in ons geval, de Nederlandse makelaar en de Spaanse Advocaat machtigen om te tekenen, zodat je voor de sleuteloverdracht niet even een paar uur naar Spanje hoeft te gaan.

In het gehele proces is onze Nederlandse makelaar er voor ons geweest, en gaat dus verder dan sommige andere makelaars, die het alleen om de verkoop gaat, en dan weer snel naar de volgende klant gaat, om maar provisie te genereren. Ze gaan ver, heel ver, en daar zijn we hun dan ook heel dankbaar voor. Ook het up2date houden, en het contact met de ontwikkelaar, alles ging prima.

En zo kregen we dus in Januari 2022 de sleutel. We zijn in Februari 2022 naar Spanje gegaan, en hebben we een samen met de makelaar, een opleverlijst opgesteld, een soort puntenlijst dus. Het waren nog wel wat puntjes, zowel bouwtechnisch, als puntjes bij het interieurpakket. Kastjes beschadigd, bed beschadigd, van dat soort dingen. Tijdens de bouw, zijn er dingen vergeten, boiler is te hoog opgehangen, zodat het snoertje te kort was om in het stopcontact te steken. Oplossing: een Chinees verlengkabeltje of stekkerdoos, let daar trouwens even bij op, daar gingen we dus niet zomaar mee akkoord. Uiteindelijk was de boiler niet te verlagen, het snoertje niet te verlengen, dus heb ik, als Handige Harry, maar een groter stopcontact geplaatst, en was dat toch de juiste oplossing.

Maar het blijft Spanje, en dan is het of even geduld hebben, of het wordt mañana, morgen dus,of overmorgen. Bij ons is dat uiteindelijk nog langer geweest, maar uiteindelijk zijn alle punten opgelost.

Ondertussen praten we in Juni 2022, en hebben we van ons vakantiehuis al wat gebruik van gemaakt, en wordt het steeds meer eigen, eigen spulletjes, eigen alles. Kortom, wij zijn nu de gelukkige mensen die in Augustus 2021 het bedachten, en al weer bijna een jaar verder, lekker iedere dag in het zonnetje kunnen zitten, want de Costa Blanca is met 300 zon dagen, en het micro klimaat, ideaal voor mensen met bijvoorbeeld reuma, of andere aandoeningen, mede door bijvoorbeeld de zoutmeren. En de in het wild levende flamingo’s. Ook interesse in een vakantiehuis aan de Costa Blanca? Ga even op zoek bij Google, en zoek naar een Nederlands/Belgische makelaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Handige Harry