Menu Sluiten

Tweedehands auto kopen in Spanje

Tweedehands auto kopen in Spanje

Ik krijg, nu ik steeds meer in Spanje ben, vragen, hoe dat nu gaat om een tweedehands auto te kopen in Spanje. Eigen is de vraag simpel, het bijna het zelfde als in Nederland, en als je de tweedehands auto wilt kopen bij een Nederlandse garage, of Nederlandse handelaar, dan wordt je meestal niet aan je lot over gelaten. Ze ontzorgen, tenminste, dat heb ik in ieder geval meegemaakt. Tenslotte gaat er, zeker als je nieuw in Spanje bent, een wereld voor je open.

Een tweedehands auto kopen, hoe gaat dat?

Je zoekt bijvoorbeeld met Google, naar Nederlandse autobedrijven aan de Costa Blanca, en dan komen bekende namen wel bovendrijven, zoals een Willemcars, Eddy Kramer waar ik in dit bericht al wat over gezegd had, en nog wat Nederlandse garages of handelaren. Bekijk het aanbod, en als je een leuke 2ehands auto hebt gezien, kun je vragen om een proefrit, meestal is dat direct mogelijk, even afhankelijk van de drukte. Ik raad dan ook aan, om s’morgens vroeg te gaan, gelijk als deze open is. Na de proefrit, en natuurlijk als u tevreden bent, komt het afhandelen van de administratie. Tenslotte moet de auto overgeschreven worden, verzekerd worden, en het belangrijkste, ook nog eens betaald worden, anders krijg je hem niet mee.

Autoverzekering in Spanje.

autoverzekering in spanjeIedere auto moet verzekerd worden in Spanje, al denken sommige Spanjaarden daar anders over, want ik heb van horen zeggen dat er ook auto’s onverzekerd rondrijden. Er zijn Nederlandse kantoren die een autoverzekering aanbieden, tegen, in tegenstelling van Nederland, goede prijzen. Zoals bijvoorbeeld voor onze auto, een 1.6 middenklasser, betalen wij slechts €299 euro verzekering per jaar, en dat is inclusief afsleepregeling, want zelf je auto wegslepen of repareren op straat, is verboden in Spanje. De voorwaarden van de verzekering die wij hebben, is zeer uitgebreid, zeker bij schade, en het langer duurt dan gepland, dan is daar een betere regeling voor, dan in Nederland, tenminste, dat vinden wij. Kortom, een goed idee om een auto te kopen in Spanje, want de huurauto’s worden steeds duurder, en slechtere service.

Wegenbelasting in Spanje

Net als in Nederland, moet je in Spanje ook wegenbelasting betalen, echter is het bedrag wat je daarvoor per jaar in Spanje betaald, bijna evenveel of minder, wat je in Nederland per maand betaald. Zo betalen wij, weer die middenklasser met 1.6 liter motor, slechts 60 euro, per jaar. Dat komt omdat ze in Spanje anders omgaan, om de wegenbelasting te berekenen. Het gaat eigenlijk simpel gezegd, wat het motorvermogen is. En zeg nu zelf, voor €60 per jaar, 5 euro per maand dus, waar heb je dat nog?

Garantie op uw tweedehands auto.

Qua garantie zit u prima in Spanje, ook dat is weer goed geregeld. Je moet zelfs garantie krijgen op een 2dehands auto in Spanje, dat is zo geregeld in het Koninklijk Besluit 7/2021, in navolging van de richtlijnen van de Europese Unie inzake consumentenbescherming, kunnen bestuurders die tweedehandswagens kopen, genieten van een verlengde garantieperiode. Dus geen garantie tot de deur meer of als je als particulier in Spanje een maximale garantieperiode van zes maanden maar dit kan nu worden verlengd tot een jaar zolang het contract niet anders aangeeft. Het kent wel een kanttekening, want er is geen verplichting voor particuliere verkopers om dit minimum te garanderen.

In het geval van autodealers en garages is wettelijk een garantie van minimaal één jaar vereist en deze periode kan worden verlengd tot maximaal 24 maanden. Gedurende de vastgestelde periode van één of twee jaar is de verkoper verantwoordelijk voor eventuele reparaties die het gevolg zijn van zogenaamde verborgen gebreken, defecten die ontstaan ​​nadat het voertuig is gekocht en die niet uitdrukkelijk in het contract zijn vermeld.

Het nadeel van deze regeling is natuurlijk, dat het ergens uit betaald dient te worden, of in gewoon Nederlands, die garantie betaal je zelf, of een sigaar uit eigen doos, want door deze regeling zijn helaas de auto wel duurder geworden in Spanje, met soms wel 10% tot 20%.

Spaanse APK, ofwel de ITV

keuring van tweedehands auto itv in spanjeKijk ook even of uw auto, tijdens of na de aankoop, gekeurd dient te worden. Het beste moment is natuurlijk om de APK, of in het Spaans, ITV, wat een afkorting is van Inspección Técnica de Vehículos, deze te plannen als de auto nog in de garantie is. Alle kosten van reparaties en onderdelen, zijn dan voor de gene waar u de auto heeft gekocht. Dit heeft het voordeel dat een handelaar natuurlijk geen rotzooi wilt verkopen, tenslotte als de auto wordt goedgekeurd, heeft hij hier indirect winst van, het kost hem niets extra meer. Wel een aandachtspuntje, want in Spanje is de datum van de APK, DE datum die de volgende keer geldt. In Nederland kun je 2 maanden voor de datum je auto laten keuren, en krijgt de auto de APK datum van die 2 maanden verderop, echter als je auto in November gekeurd moet zijn, en je gaat in September, dan geldt voor het volgende jaar, September als uiterste datum voor je APK. Sowieso gaat het gehele APK / ITV traject anders in Spanje, zo heeft de Nederlandse website Spanje Weetjes een mooi ITV stappenplan voor een autokeuring in Spanje opgezet, lees die eens door, en je bent gelijk op de hoogte. De ITV keuring in Spanje voor personenauto’s is ieder jaar nodig. Je krijgt dan een mooie sticker, die je aan de binnenkant van je ruit moet plakken, zodat hij bij bijvoorbeeld een staandehouding zichtbaar moet zijn.

Invoeren Nederlandse auto in Spanje

Tot slot, dit heeft niet veel met deze informatie te maken, maar wil het toch even kort vermelden. Als u uw eigen auto wilt invoeren in Spanje, in tegenstelling van een Spaanse tweedehands auto te kopen, dan kan dat natuurlijk ook. Hoe dat in zijn werk gaat, zal ik een ander bericht aan wijden, zoals gezegd, dat heeft niet veel met een tweedehands auto te maken.

17 reacties

  • handige-harry

   Beste René, je hebt inderdaad een NIE-nummer nodig voor het kopen van een auto. Ook een adres heb je nodig, als bevestiging van je adres kun je bijvoorbeeld een factuur laten zien van het elektriciteitsbedrijf, bijvoorbeeld Iberdrola. De wegenbelasting, bij een tweedehands auto is normaal gesproken al betaald door de vorige eigenaar. Deze moet je “vernieuwen” voor je zelf in Februari bij de SUMA. Ik raad aan om de wegenbelasting automatische van uw (Spaanse) bank af te laten schrijven. Dit wordt dan gedaan ronde de eerste week van Juni. Het verzekeren van een tweedehands auto in Spanje valt dus niet samen met de wegenbelasting. Als je de auto koopt bij een Nederlands garagebedrijf, kan deze je begeleiden naar een verzekeraar. Ook die premie zou ik automatisch laten afschrijven.
   Je hebt dus niet alleen een NIE nummer nodig, maar het beste is ook een Spaanse bankrekening, en woonadres. Tenslotte moeten eventuele boetes wel ergens in een brievenbus worden gedaan.

   Onze kosten zijn voor een middenklasser auto:
   Wegenbelasting 50 euro, per jaar
   WA autoverzekering, zeer uitgebreid, met afslepen auto bij pech: 295 euro per jaar.
   Hoop dat dit u een beetje op weg kan helpen, en succes met het kopen van een auto.
   Met vriendelijke groet,
   Harry

  • Ivo Ceulemans

   Waar kan ik een klacht indienen in spanje bij een aangekochte tweedehands wagen met garantie inspanje, waarvan de garantie niet wordt nagekomen
   Mvg

   • handige-harry

    Beste Ivo,
    De eerste stap is altijd met de verkoper er zien uit te komen. Desnoods, maar dat ligt een beetje aan hoe het gesprek zich voordoet, een beetje dreigen dat je er bv een juridische partij bij gaat halen. Daar zijn ze niet zo happig op, en kan resulteren in een goede afwikkeling. Desondanks heb je in Spanje altijd minimaal een jaar garantie, dat is wettelijk. Eventueel kun je als je er niet uitkomt, en de verkoper denk dat hij geen garantie hoeft te geven, de lokale politie om raad vragen.
    Er is ook een instantie, in Nederland dat wel, maar dat gaat over kopen en garantie in de EU, bekijk de website eens en wellicht haalt u hier informatie uit die van toepassing is op uw situatie. Hier is de website: https://www.eccnederland.nl/nl/onderwerpen/kopen-de-eu/wat-zijn-mijn-garantierechten

    Ook als de verkoper een beetje dreigend overkomt, kan het helpen om met 2 man naar de verkoper toe te gaan, dat brengt overwicht, en zal de verkoper zich kleiner voelen dan hij in werkelijkheid is. Wij hadden zelf ook meerdere keren een garantie dingetje aan de auto, maar is perfect opgelost door de verkoper, die al direct vertelde dat het geen probleem is, gaan we oplossen.
    Wat u niet moet doen, het probleem laten maken bij een andere garage, en dan de rekening presenteren bij uw verkoper. De verkoper moet de mogelijkheid worden geboden om het zelf op te lossen.

    Hopende u hierbij genoeg informatie te hebben gegeven.

    Met bewolkte groet momenteel uit Spanje,
    Harry

  • handige-harry

   Beste Eddy,
   Als u een NIE nummer hebt, een appartement, en u kunt bewijzen dat u op dat adres woont, zie ook mijn uitgebreide verhaal hierboven, dat zou genoeg moeten zijn om een tweedehands auto te kopen in Spanje.

   Veel succes met uw komende aankoop.
   Harry

 1. Peter

  Beste Harry,
  Wij zijn van plan een auto te kopen van een particulier in Spanje. We hebben een Nie nummer en een adres in Spanje. Kan je iets zeggen over de stappen die we moeten doorlopen?
  Alvast bedank, Peter

  • handige-harry

   Hallo Peter, leuk dat je even een reactie geeft op mijn website.
   Wat betreft het auto kopen van een particulier in Spanje, heb ik eerlijk gezegd geen ervaring mee. Wij hebben onze auto bij een Nederlandse autohandelaar in Spanje gekocht, en deze heeft het proces allemaal zelf gedaan. Dat betekent, auto kopen, en naar een autoverzekeraar rijden, wij hebben een Spaanse-Nederlandse autoverzekering. Na dit is geregeld, kun je dus rijden.
   De wegenbelasting is in principe betaald, door de vorige eigenaar, maar je moet wel naar de SUMA, om dit voor de volgende periode te regelen voor je eigen autobelasting. In mijn geval hebben we in Mei de auto gekocht, en in Februari het jaar erop, gingen we pas wegenbelasting betalen.
   Let wel even op, dat de vorige eigenaar wel wegenbelasting heeft betaald, komt best voor, dat mensen niet betalen. Het zelfde als een autoverzekering, die wordt ook niet door iedere Spanjaard betaald.
   Let ook even op de ITV, de Spaanse APK, wanneer deze verloopt. Misschien een idee, om hem door de vorige eigenaar even te laten keuren. Let ook even op met de ITV, die is niet zoals in Nederland, dat je 3 maanden voor de verloopdatum je auto kan laten keuren, en dan toch de datum van verloop meekrijgen. Hier in Spanje is het keuren, is de datum van keuring.
   Hoop dat je toch wat aan deze informatie hebt, maar je kunt je altijd nog even laten adviseren door een (Nederlandse) garage in Spanje.
   Succes
   Harry

 2. Marco

  Hallo,

  Ik ga voor 8 maanden in Spanje wonen, op een huuradres. Het is dus nuet mijn eigen woning.
  Ik hdb in Nederland geen auto, maar dacht er een in Spanje te kopen aangezien ik nauweljjks in Nederland zal zijn. Ik heb in Nederland alleen een briefadres. ( Omdat ik 20 jasr in Nieuw Zeeland heb gewoond :))
  Vraag: kan ik een auto in Spanje kopen als ik alleen maar een buuradres heb?

  • handige-harry

   Hallo Marco,
   Ik ben natuurlijk niet een juridisch adviseur, en kan alleen vertellen wat ik zoal hebt meegemaakt en gehoord hebt. U zegt, het is een huuradres, en geen eigen woning, dus ga ik er vanuit dat u dus bv huurt van een partikulier of organisatie. En, dan zal u waarschijnlijk geen NIE nummer hebben? Zonder NIE nummer kunt u geen auto kopen, sterker nog, je hebt het NIE nummer bij heel veel zaken nodig, zelfs kan er om gevraagd worden tijdens online winkelen. U bent dan in principe een “vakantieganger” als ik het allemaal goed begrijp.
   Als u wel een NIE nummer hebt, dan zal het, wat ik denk, makkelijker gaan, omdat u dan al bekend bent. Tenslotte moet u ook wegenbelasting en verzekering regelen, en daar heeft u ook een NIE nummer voor nodig.
   Kortom, en dat geldt eigenlijk voor heel veel zaken in Spanje, zonder NIE nummer kom je bijna nergens. En misschien zijn er wel wegen die ik niet ken, misschien moet u even bv contact opnemen met de Nederlandse autohandelaar in La Marina, WillemCars, daar hebben wij ook onze auto vandaan, en hij zit al 35 jaar in Spanje, dus wellicht heeft hij deze vraag ook al eens voorbij zien komen. Het zou mooi zijn, als u het antwoord dan hier weer wilt geven, zodat zowel ik, als andere mensen, die wellicht met de zelfde vraag zitten, dit hier kunnen lezen.
   Met zonnige groet,
   Harry

 3. Marinus Schmidt

  Beste Harry.
  Ik ben eigenaar van een appartement in Spanje echter ben ik geen residencia. Wat heb ik naast mijn Nie nummer en Spaanse bankrekening nog meer nodig om een tweedehands auto te kopen?
  Groetjes Marinus

  • handige-harry

   Beste Marinus,
   Je hebt inderdaad het NIE nummer en Spaanse bankrekening nodig. Maar ook moet je laten zien dat je een Spaans adres hebt, bijvoorbeeld een factuur van een Spaanse stroomboer ( bv Iberdrola) Dat heb je allemaal nodig voor zowel het kopen van de auto, maar ook voor verzekering en wegenbelasting. U moet ook rekening houden met de Spaanse APK, zeker als u (nog niet) in Spanje woont, want dan moet u dit regelen met bijvoorbeeld een garagist, of u moet rond die tijd in Spanje zijn. De Spaanse APK, ITV genoemd, werkt iets anders dan in Nederland, waar je in Nederland 3 maanden voor de verloopdatum je auto kunt laten keuren, en dan de nog steeds de verloopdatum meekrijg, is dat in Spanje zo, zodra u de auto laat keuren, is dat de nieuwe datum geworden. Zo is onze auto vorig jaar op 8 Mei gekeurd, dus wij laten nu de auto in 2024 op 7 Mei keuren om zo dicht mogelijk bij de verloopdatum te komen.
   Hopende u hiermee genoeg informatie te hebben gegeven,
   Met zonnige groet,
   Harry

  • handige-harry

   Beste John,
   Wij hebben de auto verzekerd bij Almarcha Navarro, daar zit iemand die aardig Nederlands spreekt ( Ginés heet deze meneer), ook is er een Belgische mevrouw aanwezig. Uiteraard kan er ook in Engels gecommuniceerd worden.
   Dit kantoor zit in La Marina: C/ Mayor, 4 – 03194 La Marina Telefoon: 965419594 ( https://almarchanavarro.es/ )
   De verzekering zelf is van Liberty Seguros, een grote speler in verzekeringen.
   Uiteraard is via internet vele Nederlandse agenten te vinden, die verzekeringen aanbieden. Omdat wij een auto bij WillemCars destijds hebben gekocht, was het dichtbij om even naar dit kantoor te rijden. Binnen 20 minuten was alles geregeld.
   Neem wel een schriftelijk schrijven van inschrijving mee van uw adres, bijvoorbeeld een factuur van de Electra leverancier ( bv Iberdrola o.a.)
   Verder paspoort, autogegevens en uw NIE nummer.
   De betaling gaat ( in ons geval) automatisch.
   De kosten voor een verzekering is vele malen goedkoper, wij betalen voor een middenklasser auto, 1.6 liter, slechts 295 euro per jaar, en er wordt niet gevraagd of gekeken naar schadevrije jaren.
   Succes, en nog net op de valreep, fijne jaarwisseling, en een goed en gezond 2024 toegewenst.
   Harry.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Handige Harry