Menu Sluiten

LED verlichting blijft nagloeien

LED verlichting nagloeien

Uit oogpunt van besparing, en milieu zijn veel mensen overgegaan op LED verlichting, wat eerst alleen bestond uit felle verlichting, maar in de loop van de jaren is daar verbetering in gekomen, LED verlichting is goedkoper geworden, en de kleuren zijn, al dan niet handmatig, op kleur in te stellen.

Maar bij ieder voordeel hoort ook een nadeel. Zoals je al hier wellicht hebt kunnen lezen, ben ik niet echt een voorstander van AliExpress spullen, ik gooi dat op één grote hoop onder de noemer “Chinese zooi”. OK, niet alles is zooi, maar veel wel. En als het gemaakt wordt, is er altijd wel een (web)winkel die een gat in de markt ziet en deze spullen door verkoopt, helaas is dat niet altijd te zien. Maar ook LED verlichting van bijvoorbeeld Duitse, of algemeen Europse makelij kan een probleem geven, het namelijk nagloeien van de LED verlichting, zelfs als de schakelaar uit staat. Om even uit te leggen, een LED brand al op een paar volt, door weerstanden kunnen deze op iedere spanning branden. Een LEDje, kun je zelfs laten branden door drie citroenen van draadjes, een muntje en schroef te voorzien, en daar het LEDje aanknopen, dat laat zien dat je dus bijna geen spanning nodig hebt om maar een beetje licht uit een LEDje te toveren. LED is trouwens geen lamp, wat sommige mensen wel denken. Ook bestaat er geen LEDlamp. Zie het als Luxaflex, als iemand zegt, ik wil Luxaflex, dan weet iedereen dat het horizontale zonwering is, echter Luxaflex is een merknaam.

Genoeg theorie, nu het nagloeien van de LED verlichting

Zoals ik hierboven had aangegeven, brand dus een LED op een paar volt, of zelfs millivolts. Dat houdt dus in dat je vooral s’nachts de LED(s) heel flauw ziet branden. Storend, beetje, erg, nee, vreet het stroom, nee ook niet. Maar goed is het eigenlijk niet. Het hoort gewoon niet. Uit (eigen) onderzoek kwam er wel uit, dat de meeste LED verlichting gekocht bij de plaatselijk Chinese handelaar aan de Costa Blanca, deze het meest problemen geeft. Ik kan niet in ieders portemonnee kijken, maar ga liever voor een andere leverancier. Maar als je toch het nagloeien van de LED verlichting eenmaal hebt, is er wel een oplossing voor, niet echt goedkoop, wel afdoende.

Busch-Jaeger Compensator

LED Busch Jaeger 6596 compensatorBusch-Jaeger Compensator de uitkomst voor de hedendaagse LED-verlichting. Niet alleen het nagloeien van de LEd verlichting, maar soms zie je ineens dat de LED kort gaan flitsen. Spookachtige taferelen. Een geringe lekspanning of inductiespanning kan voldoende zijn om een energiezuinige lamp / LED verlichting iets te laten branden of af en toe te laten flikkeren. Gelukkig is er de Busch-Jaeger als oplossing!
De compensator 6596 kunt u parallel aansluiten over de verlichting en neemt de lekspanning of inductiespanning weg. Deze compensator is simpel makkelijk zelf te plaatsen, de twee draden sluit u parallel aan de verlichting aan, dus in het zelfde kroonsteentje als de LED verlichting. Nu gaat de verlichting alleen branden als u de schakelaar aanzet, en gaat gewoon weer uit als u deze weer uitzet. De compensator zorgt dat de lekspanning geabsorbeerd wordt, en daardoor krijgt de LED geen geringe spanningen meer.

De Busch-Jaeger Compensator 6596 is geschikt voor 230 volt verlichting en werkt dus alleen wisselspanning (AC), niet met gelijkspanning (DC).

Afmetingen: ongeveer 22mm diameter, 25mm lang, aansluitdraden zijn ca. 235mm lang, waardoor inbouw in bijna elk armatuur mogelijk is. Kijk altijd eerst of u deze inderdaad kunt plaatsen.

Montage mogelijk aan de Costa Blanca volgens afspraak. Wilt u, of kunt u de compensator niet plaatsen, dan kunt u altijd even contact opnemen voor een afspraak. Ik heb er meerdere op voorraad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Handige Harry