Menu Sluiten

Drinkwaterfilter

Flessenwater of drinkwaterfilter?

Iedereen weet, als je in Spanje bent, dat het bijna een ongeschreven regel is, dat je flessenwater koopt, en daar bijvoorbeeld koffie, thee of ijsblokjes van maakt. Het water is over het algemeen, even afhankelijk van de regio, wel drinkbaar, dat wordt ook gecontroleerd, echter heeft het nog steeds die chloor reuk en smaak. Niet iedereen is daar gecharmeerd Drinkwaterfilter-spanjevan, en dan kun je een drinkwaterfilter kopen, zo één die je in een waterkan plaatst, de action heeft die bijvoorbeeld, maar je kunt ook een permanent waterfilter voor drinkwater installeren. Zelf heb ik die ook, en werkt perfect, kraan open en je hebt gefilterd kraanwater.

3 stappen drinkwaterfilter

Ik gebruik zelf een 3 stappen filter, en die kan ik iedereen aanraden. Als je het doet, moet je het ook goed doen. Door de toevoer naar de (keuken) kraan te onderbreken, en daar het filter tussen te zetten, wordt het water uit de (keuken)kraan direct gefilterd. Het filter gaat 8.000 liter mee, maar de filters zelf zijn te vervangen voor nieuwe. Als je in het gehele huis of appartement het water gefilterd hebben, dus ook wasmachine, douche, toilet, dan moet het filter aan het begin, dus waar het water binnenkomt, geplaatst worden. Dit is echter, zeker in een appartement, niet altijd zomaar mogelijk. Ga dus goed na, wat er mogelijk is. Daarbij, en dat is wel belangrijk, is het filter alleen bestemd voor koud water. Als het 3 weg keukenkraan met filterfunctie, geschikt voor waterfilterfilter voor warm water gewordt gebruikt in combinatie met koud water, kan het koude water besmet worden met bacteriën. Het beste, of beter gezegd, het filter moet in de koude leiding geplaatst worden, en als je het helemaal goed wilt doen, een extra kraantje waar alleen het gefilterd water uitkomt. Zo klein kraantje is meestal naast de gewone kraan geplaatst. Maar, er zijn nu ook keukenkranen met een ingebouwd 2e gat, speciaal om gefilterd water via de zelfde kraan te laten lopen. Het voordeel hiervan is dat je geen extra gat hoeft te boren voor zo’n klein kraantje. Hiernaast ziet u zo’n kraan, het linker, kleine hendeltje, is voor gefilterd water. Kranen bestemd voor drinkwaterfilter  zijn bijvoorbeeld te koop bij Amazon. Het gehele huis voorzien van een filter is mijn inziens niet zo relevant, want waarom zou je bijvoorbeeld voor het toilet, wasmachine, vaatwasser, douchen enz gefilterd water willen hebben? Het filter gaat daardoor minder lang mee. Maar goed, het is een keuze, maar houdt in de gaten dat warm en koud water dus niet met elkaar in aanraking mag komen.

Een waterfilter is geen magneet!

U heeft er vast wel van gehoord, een magneet die alles filtert, geen kalk, helemaal niets meer. Nou, ik kan u zeggen, gooi uw geld in een vijver, dan ziet u er nog kringetjes van, want die dingen werken niet, niet de goedkope, niet de dure, het is niet wetenschappelijk bewezen dat die magneten echt werken, dus houdt u geld lekker in uw zak, en Drinkwaterfilter voor Spanjeinvesteer in een filter. Dus u weet nu, dat een magneet geen waterfilter is, en een een waterfilter geen magneet.

Waterontharder dan?

Maar, er is ook zoiets als een waterontharder, die alle kalk WEL uit het water filtert door middel van harsbolletjes. De harsbolletjes die geladen zijn met natriumionen. Op een bepaald moment hebben de natriumionen geen ruimte meer voor calciumdeeltjes (en magnesiumdeeltjes), omdat de calcium- en magnesiumionen zijn verzadigd. Op dat moment moet je de harsbolletjes gaan schoonspoelen. Dit proces noemt men ‘regenereren’ of het regeneratieproces. Water waarin zout opgelost zit, spoelt de kunsthars schoon. Alle calcium- en magnesiumdeeltjes worden nu afgevoerd naar het riool en de harsbolletjes zijn weer geladen met natriumionen.

Waterfilter, of waterontharder zelf monteren, of laten doen?

Een waterfilter monteren is in principe niet moeilijk, belangrijk is dat de juiste materialen aanwezig zijn. WaterontharderBekijk dus eerst goed wat er allemaal nodig is, om een waterfilter te monteren, en begin met de vraag, waar. Gebruik ik het waterfilter alleen in de keuken, of is deze bedoeld voor de gehele woning. Als het in de keuken gebruikt wordt, is de logische plaats, in het gootsteenkastje. Wilt u het gaan gebruiken voor de gehele woning, dan zou je het filter het beste kunnen plaatsen in de meterkast, of waar het water binnenkomt. Let wel op dat het water afgesloten moet worden, om deze te monteren, dus achter het kraantje.

Meer informatie? Neem dan contact op via het contactformulier.

Update 28-10-2023:

Door het moeilijk verkrijgbaar zijn in Spanje, heb ik gezien dat er bij Leroy Merlin een filter te koop is, ook niet echt goedkoop overigens. In Nederland zijn er goede waterfilters te koop bij Amazon.nl en dan ook te bestellen op Amazon.es, zodat het goedkoop wordt verstuurd, en de waterontharders ook bij Amazon en bij waterontharders.nl

2 reacties

  • handige-harry

   Beste Jan,
   er bestaat wel iets voor zowel warm als koud water, tenminste, daar ga ik dan maar even gemakshalve van uit, omdat het filter wat ik bedoel, geschikt is voor de douche. Omdat je niet alleen koud water in de douche gebruikt, zal deze dus ook werken met warm water.
   Het onderstaande filter heb ik ondertussen namelijk ook gekocht, alleen nog niet geïnstalleerd. Dit waterfilter wordt geplaatst tussen de kraan en de douche slang. Het is een Philips waterfilter, en helaas niet overal te koop. Ik heb deze via Amazon gekocht. Via deze link te bestellen: https://www.amazon.nl/dp/B07358SY5W?psc=1

   Hopende u hierbij genoeg informatie te hebben gegeven,
   Met zonnige groet,
   Harry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Handige Harry