Menu Sluiten

Centraal afzuigsysteem schoonmaken

Veel woningen in Spanje zijn niet alleen voorzien van airconditioning, maar ook van een mechanische ventilatie, ook wel bekend als centraal afzuigsysteem.

Een mechanische ventilatie is belangrijk dat deze schoon en goed werkt, want schone lucht is belangrijk. Wist u bijvoorbeeld om een goed werkend ventilatiesysteem te behouden, deze iedere twee jaar schoongemaakt dient te worden?

Waarom schoonmaken mechanische ventilatie / centraal afzuigsysteem?

Het is dus belangrijk om uw mechanische ventilatiesysteem regelmatig te reinigen, want in uw ventilatiekanalen kan anders een verzamelplek worden voor stof, bacteriën, vocht en zelfs ongedierte. Dit heeft grote gevolgen voor de luchtkwaliteit in huis en de werking van uw systeem. U kunt er zelfs ziek van worden.

Bij een onderhoudsbeurt worden alle luchtkanalen gereinigd. Ook als u een ventilatiebox heeft, wordt deze schoongemaakt. Ook de ventielen worden volledig schoongemaakt en gecontroleerd op gebreken.

Een goed werkend mechanische ventilatie is belangrijk voor de gezondheid. Een goed werkend systeem helpt een gezonde luchtvochtigheid te creëren in huis, wat klachten als hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten, longaandoeningen en allergieën voorkomt.

Ventilatiebox of buisventilator?

Itho Daalderop CVE-S eco fan mechanische ventilatie centraal afzuigsysteemEen mechanische ventilatiebox is geen gemeengoed in Spanje, hier wordt meer gewerkt met de luidruchtige buisventilator. Ook wij hebben zo’n buisventilator, en ik zal deze dan ook zo snel mogelijk in 2024 gaan vervangen voor een ventilatiebox, In Nederland heb ik deze in 2021 vervangen voor een nieuwere, meer zuinige versie. Veel oude ventilatieboxen, zijn gebaseerd op wisselstroom, maar de gelijkstroom motoren zijn veel zuiniger, tot wel 80% op jaarbasis. Alleen daarom zou u al een nieuwe ventilatiebox nemen. Als er de ruimte voor is, adviseer ik een Itho Daalderop CVE-S eco fan, met een verhoogde capaciteit van 415m3. Deze zijn via internet goed verkrijgbaar. Ook verkrijgbaar met een euro-stekker of een perilex stekker. Ook de innovatie, met een afstandsbediening, zodat u deze kunt schakelen waar u de afstandsbediening heeft geplaatst. De ventilatiebox zelf is ook nog voorzien van een luchtvochtigheids sensor, zodat deze aangaat als er bijvoorbeeld de douche wordt gebruikt, of er gekookt wordt.

Het schoonmaken van uw ventilatiesysteem vergt ongeveer een uurtje werk. Er kan onder ieder ventiel, op de grond wat rommel uit het systeem achterblijven, een stofzuiger is wel een vereiste om in huis te hebben. Alle kanalen mechanische ventilatie centraal afzuigsysteem schoonmakenworden schoongemaakt, en de ventilatiebox, indien aanwezig, wordt ook gereinigd. Door deze reiniging kunt u er weer twee jaar tegenaan. U kunt daarna kiezen om het 2-jarig te laten doen, of op verzoek, wanneer u het uitkomt.

Het schoonmaken wordt gedaan met wat er uitziet als een schoorsteenveeg systeem. Met deze “slang” van zo’n 5 meter, kan vanuit ieder ventilatie gat (waar een ventiel in zit) 5 meter naar links, en 5 meter naar rechts worden schoongemaakt.

Zo heeft u in no-time weer een goed en gezond centraal afzuigsysteem. U kunt altijd even contact opnemen als u uw ventilatie systeem schoon wilt laten maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Handige Harry